Turvallisuus

Hypecon – turvallinen tapahtuma

Hypecon on suunnattu kaikenikäisille harrastajille hyvin laajalla skaalalla animesta, mangasta, k-popista, peleistä sekä muusta aasialaisesta nuorisokulttuurista kiinnostuneille. Näin ollen tapahtumassa on paikalla monipuolinen kattaus kävijöitä, osallistujia sekä vapaaehtoisia toteuttamassa tapahtumaa. Hypecon pyrkii tarjoamaan jokaiselle turvallisen tapahtuman, josta lisätietoja löydät täältä.

Turvallisen tilan periaatteet

Hypeconissa noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita. Näistä tapahtumassa keskeisimmät huomioida ovat:

  • Toisen henkilökohtaisten rajojen sekä tilan kunnioittaminen. Henkilökuvia varten kysy kuvattavalta lupa ja tiedosta yleiskuvissa taustalla olevien henkilöiden yksityisyys ja psyykkinen turvallisuus. Älä julkaise henkilökuvia luvatta, eikä yleiskuvia joissa joku näyttäytyy epäedullisella tavalla. Ketään ei saa koskea luvatta ja halutessasi esimerkiksi halata suosikkihahmosi cosplayaajaa niin kysy lupa ja kunnioita mahdollista kieltävää vastausta. Vältä mahdollisissa ruuhkatilanteissa tungeskelua sekä tönivää kontaktia muihin
  • Jokaisen mielipiteen ja olemuksen kunnioittaminen. Jokainen hahmo tai sarja ei ole kaikkien makuun, mutta tapahtumaan mahtuu faneja ikäluokasta ja kiinnostuksen kohteista toiseen. Älä arvioi toisen ulkoisia ominaisuuksia tai esimerkiksi yhteensopivuutta cossattavan hahmon osalta. Älä tee pilkkaa, syrji tai aseta toista huonompaan asemaan sanoin tai teoin tapahtumassa. Kunnioita toisia kävijöitä ja suhtaudu jokaiseen ystävällisyydellä taustoista tai tietotasosta riippumatta. Älä tee oletuksia henkilöiden ulkonäöstä, seksuaalisuudesta, sukupuolesta, etnisyydestä, arvoista tai muustakaan seikasta. Ymmärrä erilaisuutta näkökulmissa, rajoitteissa, harrastuksen syvyydessä sekä kokonaisuutena.
  • Jos käytökselläsi loukkaat toista tahallaan tai tahattomasti, ole valmis pyytämään asiaa anteeksi ja tarvittaessa käsittelemään tilanne. Ongelmatilanteissa voi koska tahansa kääntyä järjestyksenvalvojan tai info-vastaavan puoleen.
Hypeconin arvot

Hypeconin tärkeimpiä arvoja ovat yhdenvertaisuus, osallisuus sekä yhteisöllisyys.

Yhdenvertaisuus

Yhdenvertaiset osallistumismahdollisuudet pyrimme takaamaan sillä, että Hypecon on pääsymaksuton sekä ikärajaton. Pyrimme pitämään tapahtuman mahdollisimman esteettömänä tilan tarjoamin keinoin ja teemme korjauksia mahdollisten epäkohtien tullessa esille. Markkinoimme tapahtumaa eri kanavissa vuorovaikutuksessa kävijöiden ja muiden keskustelijoiden kanssa. Tapahtumassamme on paikalla nuoriso-ohjaajia, infovastaavia ja järjestyksenvalvojia, joiden puoleen voi koska tahansa kääntyä tilanteissa, joissa tarvitsee tukea tai neuvoa.

Osallisuus

Hypeconia tekemään ja suunnittelemaan ovat tervetulleita kaikki! Tapahtuma on harrastajien oma ja tapahtumaa toteuttamaan pääsee omien taitojen sekä aikataulujen pohjalta. Jokaiselle räätälöidään sopivan kokoinen vastuualue tai työtehtävä tapahtumassa. Kävijöille osallisuus pyritään toteuttamaan ohjelmaan osallistumisen ilmaisuutena sekä mahdollisten työpajamaksujen (materiaalikulut) pitämisen alhaisena. Tapahtumassa on paljon nähtävää ja koettavaa, johon pystyy osallistumaan katsojan tai tekijän roolissa.

Yhteisöllisyys

Hypeconin kävijöistä suurinta osaa yhdistää kiinnostus con-tapahtumien keskeisimpään sisältöön. Kävijöistä osa saattaa olla pitkän linjan harrastajia pelaamisen puolelta tai animen suhteen, cosplayta harrastanut tai ihan ensimmäisiä k-pop tansseja opettelemassa. Jokainen kuuluu tasavertaisesti Hypeconin kävijöihin harrastustaustasta ja sen pituudesta riippumatta. Tapahtumassa ylläpidetään positiivista ilmapiiriä ja mahdollistetaan tutustuminen toisiin samoista aihepiireistä kiinnostuneisiin harrastajiin. Puutumme tarvittaessa ongelmatilanteisiin.

Päihteettömyys

Hyvinkään Nuorisopalveluiden järjestämissä tapahtumissa on nollatoleranssi päihteiden suhteen. Hypecon on ikärajaton tapahtuma, joten alkoholin, huumausaineiden sekä muiden päihteiden tuominen tapahtuma-alueelle on ehdottomasti kielletty. Tupakointia tapahtuma-alueella ei suositella, mutta se on sallittua erikseen merkityillä paikoilla.

Asejäljennökset

Hypeconissa nähdään joka vuosi toinen toistaan hienompia cosplay-asuja, hahmoja ja asukokonaisuuksia. Osana asukokonaisuuksia sallitaan erilaiset asejäljennökset, pois lukien ampuma-aselain (9.1.1998/1) 1. luvussa mainittavat erilaiset aseet, kaasusumuttimet ja ammukset. Deaktivoidut aseet sekä aitoja aseita erehdyttävästi muistuttavat aseet, kuten airsoft-aseet ovat kiellettyjä.

Miekkajäljitelmiä ja vastaavia saa tuoda tapahtumaan, mutta niiden kuljettamisessa ja kantamisessa on huomioitava yleinen turvallisuus – terävät, painavat miekat voivat aiheuttaa haavereita jo pelkästä huolimattomuudesta kulkuväylillä kävellessä.

Jos olet epävarma, voitko tuoda asejäljennöksesi tapahtumaan, ota rohkeasti yhteyttä tapahtuman turvallisuusorganisaatioon.

Järjestyksenvalvonta

Hypeconin turvallisuus perustuu vapaaehtoistyötä tekeviin järjestyksenvalvojiin. Osa on toiminut tapahtumassa jo useamman vuoden, mutta uusia tekijöitä kaivataan joka vuosi. Hypecon on erityisen hyvä ponnistusalusta tapahtumaturvallisuudesta kiinnostuneille henkilöille, joilla ei vielä ole paljoa kokemusta järjestyksenvalvojan tehtävistä. Jos olet kiinnostunut työskentelemään näköalapaikalla yleisötapahtumassa ja haluat omalla työpanoksellasi luoda Hypeconin kävijöille viihtyisän ja turvallisen kokemuksen osana ammattitaitoista ja kannustavaa turvallisuustiimiä, hae rohkeasti mukaan!

Tapahtumassa työskentely järjestyksenvalvojana edellyttää hyväksymistä järjestyksenvalvojaksi, eli poliisin myöntämää järjestyksenvalvojakorttia. Jos sinulla ei kuitenkaan vielä ole järjestyksenvalvojakorttia, sinulla on mahdollisuus suorittaa yhteistyökumppanimme kautta järjestyksenvalvojan peruskurssi veloituksella, kun haet Hypeconiin töihin järjestyksenvalvojaksi!

Ajoluvat

Tapahtuman aikana moottoriajoneuvolla ajaminen tapahtuma-alueella on kielletty. Hypeconin yritysmyyjät, ohjelmanpitäjät sekä muut toimijat voivat hakea ajolupaa tapahtuma-alueelle. Perusteena ajoluvan saamiseen on esim. raskaiden tavaroiden, kuten hyllyjen, naulakoiden, isojen myyntipakkauksien ym. kuljettaminen tai muu pakottava syy ajaa ajoneuvolla tapahtuma-alueella tapahtuman aikana.

Yritysmyyjät ja ohjelmanpitäjät voivat hakea erillisen ohjeistuksen mukaan. Muut toimijat voivat hakea ajolupaa pakottavista syistä sähköpostitse: turvallisuus@hypecon.net

Häirintäyhdyshenkilö

Jos kohtaat Hypeconissa häirintää, kuten kiusaamista, nimittelyä, syrjintää tai muuta asiatonta käytöstä, voit olla yhteydessä häirintäyhdyshenkilöön. Sekä kävijät että työvoima voivat olla yhteydessä häirintäyhdyshenkilöön.

Häirintäyhdyshenkiö tarjoaa luottamuksellista keskusteluapua, ja voi osapuolilta luvan saatuaan viedä asian tarvittaessa eteenpäin. Häirintäyhdyshenkilö ei toimi tuomarina eikä levitä asiaa luvatta ulkopuolisille, vaan pyrkii auttamaan asian selvittelyssä keskustelun kautta.

Häirintäyhdyshenkilön tavoitat tapahtuman ajan numerosta 040 825 2516. Häirintäyhdyshenkilölle voit laittaa tekstiviestin tai soittaa. Yhteystiedot löytyvät myös ohjelmalehdestä sekä info-pisteiltä.

Ota yhteyttä! ✦

Mikäli sinulla herää kysymyksiä Hypeconin turvallisuuteen liittyen, ota rohkeasti yhteyttä tapahtuman turvallisuusorganisaatioon lähettämällä sähköpostia osoitteeseen:

turvallisuus@hypecon.net