Hypeconin cosplaykilpailu 2024

Hypeconin vuoden 2024 cosplaykilpailussa ensikertalaiset ja cosplaykisaamisen alkutaipaleella olevat harrastajat pääsevät kilpailemaan parhaasta puvusta. Tuomaristo arvioi etukäteen pukuloistoa ja valitsevat myös voittajat.

Kaikki kilpailuun kuuluvat osiot tapahtuvat lauantaina 8.6. Hyvinkääsalissa. Kilpailupäivään kuuluu lavaohjelman lisäksi ennakkotuomarointi ja valokuvaus. Lavaohjelmaan kuuluu noin 30 sekunnin poseeraaminen yleisön edessä yksin sekä muiden kisaajien kanssa. Kilpailussa ei ole mahdollista esittää esitystä tai vaikuttaa kisaajan poseerauksen aikana soivaan taustamusiikkiin. Lavaosuutta ei tuomaroida. Osallistuessasi kilpailuun huomioithan, että kilpailussa kuluu paljon aikaa.

Pidätämme oikeuden muutoksiin koskien kilpailua. Mikäli kilpailu ei tule ennakkoon täyteen tai sen järjestäminen vaarantuu ilmoittautuneiden vähyyden takia, voimme muokata kilpailua tarvittaessa niin, että se voidaan järjestää. Tällaisessa tilanteessa saatamme ottaa lisää kilpailijoita esimerkiksi ilman ennakkoilmoittautumista.


KILPAILUA KOSKEVAT SÄÄNNÖT

 • Jokaisen puvun tulee olla kisaajan itsensä tekemä. Pienimuotoinen tuttavan tai perheenjäsenen avustaminen on sallittua.
 • Puvussa saa käyttää valmisvaatteita, kunhan valmisvaatteita on muokattu kokonaisuuteen sopivaksi tai muokkaamattomien valmisvaatteiden määrä ei ylitä 30% asusta.
  • Esim. puvussa on 7 osaa: peruukki, takki, paita, housut, kengät, koruja ja proppi. Kisaaja voi käyttää tällöin enintään kahta muokkaamatonta valmisvaatetta tai osaa puvussaan.
  • Mikäli peruukki on ostettu valmiina, mutta sitä on muokattu ja käsitelty, sitä ei tällöin lasketa valmisvaatteeksi. Mikäli peruukkia ei ole käsitelty tai muokattu, se lasketaan valmisvaatteeksi.
 • Kilpailuun ei voi osallistua ostetulla cosplay-puvulla, vaikka pukua olisi muokattu tai ehostettu kisaajan toimesta.
 • Kilpailuun ei saa osallistua puvulla, jolla on sijoittunut aiemmin vastaavanlaisessa kilpailussa. Aiemmin kisatulla puvulla saa osallistua, kunhan sillä ei ole sijoituttu.
 • Asussa pitää pystyä kulkemaan portaita
 • Kisaajan tulee toimittaa etukäteen referenssimateriaali puvustaan. Referenssimateriaali tulee toimittaa .pdf -muodossa ja sen koko ei saa olla yhtä liuskaa (A4) suurempi. Referenssimateriaalin voi toimittaa kollaasina.
 • Hahmovalinta tulee olla virallisesta lähteestä. Kilpailuun ei voi osallistua itse keksityllä hahmolla tai omalla designilla. Hahmosta tulee olla kaupallisesti julkaistuja kuvia.
 • Kisaaja ei saa olla kisannut yli kahdessa vastaavanlaisessa kilpailussa aiemmin.
 • Kisaajalla ei saa olla vaatetusalan tai muun vastaavan alan opintoja yli vuoden ajalta.

TUOMAROINTIA KOSKEVA ARVOSTELUKRITEERISTÖ

 • Puku on tehty sopimaan kantajalleen
 • Puku ja ulkoasu vastaavat hahmoa mahdollisimman tarkasti
 • Puvun materiaalit on valittu tarkoituksenmukaisesti ja ne sopivat hyvin myös yhteen
 • Puvussa on käytetty erilaisia tekniikoita, jotka sopivat pukuun. Tekniikoiden toteutus on hyvä ja huolellinen
 • Maskeeraus on toteutettu hahmouskollisesti ja huolellisesti
 • Peruukki on hahmolle sopiva ja muokattu oikeaan malliin huolellisesti ja tukevasti
 • Mahdolliset asereplikat ja korut on rakennettu kestävästi ja oikean näköiseksi
 • Puku vastaa tekijänsä taitotasoa
 • Puku on kokonaisuudessaan viimeistelty huolellisesti ja se näyttää siistiltä

HENKILÖTIETOJEN KÄSITTELY

Kilpailuun ilmotetut henkilötiedot käsittelee vain cosplay-vastaava tai muu Hypeconin henkilökunnan jäsen. Kisassa ilmoitetaan vain kisaajan itse antamasi nimi tai nimimerkki, sekä hahmon ja sarjan tiedot. Annetut henkilötiedot poistetaan tapahtuman jälkeen.

Mikäli jokin asia jäi mietityttämään, ota yhteyttä: cosplay(at)hypecon.net


TUOMARIT ESITTÄYTYVÄT

Tänä vuonna kisoja tuomaroi huikea ja ansioitunut kolmikko. He arvioivat ja valitseva kisassa voittajat. Nyt päästään etukäteen hieman kurkkaamaan tämän vuoden Hypecon tuomaristoon!

SIIRICOSPLAY

“Moikka, olen Siiricosplay ja harrastanut cosplayta 12 vuotta. Ominta alaani ovat pääasiassa kangasvalmisteiset puvut, kankaiden muokkaus ja käsittely, unohtamatta yksityiskohtien viilausta. Olen harrastuksen saralla itseoppinut.

Arvostan puvuissa ompelujäljen siisteyttä, hyviä materiaalivalintoja ja loppuun asti viimeisteltyä ja harkittua kokonaisuutta. Suurin toteutunut cosplay-unelmani oli edustuspaikka Lontoon Eurocosplayssä! Kiva päästä tuomaroimaan Hypeconissa – esitelkää tuomaroinnissa ylpeästi osaamistanne ja tehdään yhdessä hyvät kisat!”

Kuvaaja: Riikkisphoto


TOR-LEIF

“Hellou! Nimeni on Tor-Leif, olen harrastanut cosplayta yli 10 vuotta ja siinä ajassa onkin kokemusta kertynyt sekä kisaajana että tuomarina.

Kisassa kiinnitän erityisen paljon huomiota asusteiden ja “aseiden” materiaalivalintoihin, kokonaisuuteen sekä toteutukseen.

Tsemppiä kisaajille, nähdään Hypeconissa!”

Kuvaaja: @sysicosplayKuvaaja: @sysicosplay


THEOCOSPLAY

“Heips! Oon Theocosplay.

Olen harrastanut cosplayta yli 7 vuotta, mutta käsitöiden rakastaja jo ihan pienestä muksusta asti. Tämä tulee olemaan toinen tuomarointi kertani, ensimmäinen oli Shumiconissa. Cosplayn tekemisessä koen vahvuuteni putoavan ompeluun ja peruukkien stailaamiseen. Kisoissa kunnioitan ennennäkemättömyyttä, mutta kiinnitän huomiota myös tarkkaan ja siistiin kädenjälkeen. Nähdään Hypeconissa!!”

Kuvaaja: @elawtonn