Cosplaykilpailut 2023

Nämä tiedot koskevat 2023 cosplaykilpailuja. Vuoden 2024 cosplaykilpailujen ohjeet julkaistaan keväällä.

✦ Kilpailuun haku on päättynyt! ✦

Kisaajat otetaan mukaan nopeusjärjestyksessä niin, että molempiin sarjoihin otetaan enintään 10 kisaajaa. Molempiin sarjoihin haetaan samalla kaavakkeella. Kaavakkeen kysymysten pohjalta kisaajat jaetaan junior- ja senior -sarjoihin. Hakulomakkeessa tullaan kysymään henkilötietojen ja hahmon lisäksi myös kilpailu- ja koulutustausta.

Kilpailuun kuuluu lavaohjelman lisäksi ennakkotuomarointi ja valokuvaus. Lavaohjelmaan kuuluu poseeraaminen yleisön edessä yksin ja muiden kisaajien kanssa. Kilpailussa ei ole mahdollista esittää esitystä tai vaikuttaa kisaajan poseerauksen aikana olevaan taustamusiikkiin. Kaikki osiot tapahtuvat 10.6. Osallistuessasi kilpailuun huomioithan, että kilpailussa kuluu paljon aikaa.

Pidätämme oikeuden muutoksiin koskien kilpailua. Mikäli kilpailu ei tule ennakkoon täyteen tai sen järjestäminen vaarantuu ilmoittautuneiden vähyyden takia, voimme muokata kilpailua tarvittaessa niin, että se voidaan järjestää. Tällaisessa tilanteessa saatamme ottaa lisää kilpailijoita esimerkiksi ilman ennakkoilmoittautumista.


MOLEMPIA SARJOJA KOSKEVAT SÄÄNNÖT
 • Jokaisen puvun tulee olla kisaajan itsensä tekemä. Pienimuotoinen tuttavan tai perheenjäsenen avustaminen on sallittua.
 • Puvussa saa käyttää valmisvaatteita, kunhan valmisvaatteita on muokattu kokonaisuuteen sopivaksi tai muokkaamattomien valmisvaatteiden määrä ei ylitä 30% asusta.
  • Esim. puvussa on 7 osaa: peruukki, takki, paita, housut, kengät koruja ja proppi. Kisaaja voi käyttää tällöin enintään kahta muokkaamatonta valmisvaatetta tai osaa puvussaan.
  • Mikäli peruukki on ostettu valmiina, mutta sitä on muokattu ja käsitelty sitä ei lasketa valmis vaatteeksi. Mikäli peruukkia ei ole käsitelty tai muokattu, se lasketaan valmisvaatteeksi.
 • Kilpailuun ei saa osallistua puvulla, jolla on sijoittunut aiemmin vastaavanlaisessa kilpailussa. Aiemmin kisatulla puvulla saa osallistua, kunhan sillä ei ole sijoituttu.
 • Kisaajan tulee toimittaa etukäteen referenssimateriaali puvustaan. Referenssimateriaali tulee toimittaa .pdf -muodossa ja sen koko ei saa olla yhtä liuskaa (A4) suurempi. Referenssimateriaalin voi toimittaa kollaasina.
 • Hahmovalinta tulee olla virallisesta lähteestä. Kilpailuun ei voi osallistua itse keksityllä hahmolla tai omalla designilla. Hahmosta tulee olla kaupallisesti julkaistuja kuvia.
JUNIORSARJA
 • Kisaaja ei saa olla kisannut yli kahdessa vastaavanlaisessa kilpailussa aiemmin.
 • Kisaajalla ei saa olla vaatetusalan tai muun vastaavan alan opintoja yli vuoden ajalta.
SENIORSARJA
 • Kisaaja on osallistunut yli kahteen vastaavanlaiseen kilpailuun aiemmin
 • Kisaajalla on vaatetusalan tai muun vastaavan alan tutkinto tai opintoja yli vuoden ajalta.

ARVOSTELUKRITEERIT
Puku
Puku on tehty sopimaan kantajalleen.
Cosplayaajan puku ja ulkoasu vastaavat hahmoa mahdollisimman tarkasti.
Puvun materiaalit on valittu tarkoituksenmukaisesti ja ne sopivat myös yhteen.
Puvussa on käytetty erilaisia tekniikoita, jotka sopivat pukuun. Tekniikoiden toteutus on hyvä ja huolellinen.
Maskeeraus on toteutettu hahmouskollisesti ja huolellisesti.
Peruukki on hahmolle sopiva ja muokattu oikeaan malliin huolellisesti ja tukevasti.
Mahdolliset asereplikat ja korut on rakennettu kestävästi ja oikean näköiseksi.
Puku vastaa tekijänsä taitotasoa.
Puku on kokonaisuudessaan viimeistelty huolellisesti ja se näyttää siistiltä.

Kiinnostaako cosplaytuomarointi?

Hypeconin kisoihin valitaan yhteensä kuusi (6) cosplaytuomaria, joiden haku aukeaa toukokuun aikana. Hausta tiedotamme lisää lähempänä toukokuuta!

Mikäli jokin asia jäi mietityttämään, ota yhteyttä: cosplay(at)hypecon.net